Blog

Ezeket a kérdéseket érdemes feltennünk magunknak

2015. december 29. - Szerző: László Viktória

Tudom, hogy az év vége és az újévi fogadalmak úgy összetartoznak, mint a borsó, meg a héja. De mi lenne, ha most a fogadalmak helyett (vagy akár mellett) idén feltennéd magadnak ezt a három kérdést?

Tudom, hogy az év vége és az újévi fogadalmak úgy összetartoznak, mint a borsó, meg a héja. De mi lenne, ha most a fogadalmak helyett (vagy akár mellett) idén feltennéd magadnak ezt a három kérdést?

1. Mi az a 3 érték, amiről szeretném, ha meghatározná a következő évem?

Nagyon szeretek odafigyelni az életemben lévő értékekre. Ez segít talán a legjobban, hogy tudatában lehessünk annak, mennyire gazdag is az életünk. Ilyen értékek lehetnek a tudásvágy, a szorgalom, az egészség, az önszeretet, a megbecsülés, az odafigyelés, az erő, a kedvesség, a megbocsátás, a spontaneitás...
Tudatosan kiválasztani 3 olyan értéket, amit gondozni akarunk, aminek nagyobb teret akarunk adni, és aztán figyelemmel követni az alakulásukat, óriási erőket tud mozgósítani.
Annyira egyszerűnek hangzik, de ez a következetes figyelem napról-napra összeadódva egy év alatt nagyon is sokra képes. Három értéket még anélkül tudunk figyelni, hogy elvesztenénk a fókuszt. Könnyű követni, könnyű észrevenni, könnyű tudatosítani. És aztán a következő év végén jöhet három másik. Nem magunk ellen dolgozunk, nincsenek elvárásaink, egyszerűen csak figyeljük, hogyan, és teret adunk annak, hogy nagyobb mértékben járulhassanak hozzá az életünkhöz.

2. Mi segítene, hogy jobban szeressem magam 2016-ban?

Ide sem annyira külsődleges dolgokat érdemes felsorolni, hanem mindazt, amire szükségünk van saját magunktól vagy akár másoktól is. Felszerelkezni egy önszeretet támogató listával, és időről időre elővenni, átolvasni, kiegészíteni biztonságot és támogatást ad akár nehéz helyzetekben is.

3. Mit szeretnél, mi legyen a következő éved irányadója?

2015-öt én annak idején az öröm évének választottam, és nagyon sokat köszönhetek az örömnek. Soha eddig nem gondoltam, hogy az én örömöm ennyire sokat tud adni másoknak. Mintha az élet tálcán kínálta volna a lehetőségeket, hogy még több és több öröm vegyen körül, és még többet adhassak vele a környezetemnek is. Ez nem jelenti azt, hogy nem voltak mélypontjaim, nehézségeim, fájdalmaim, mert nagyon is voltak. Mégis az öröm jut az eszembe most is először, ha 2015-ről kérdeznek.

2016-ot pedig a kapcsolódások évének választom az életemben. A kapcsolataim tovább mélyítése és gyógyítása, új és értékes kapcsolatok megengedése és táplálása, ez lesz az, amibe a legtöbb energiát, legtöbb odafigyelést fektetem majd.

Nagy különbség van aközött, amikor nem abból indulok ki, hogy hogyan akarom megváltoztatni magam, hanem abból, hogy mi támogatna, mire akarok odafigyelni jobban. Az új év pont jó kiindulópont lehet mindehhez.