Blog

Alapélmény = Élmény alapú tanulás

2019. augusztus 30. - Szerző: Oláh Kata

Jövő héten hétfőn a legtöbb iskolában megkezdődik a tanítás. A családok lázasan készülnek az iskolakezdésre: könyveket kötnek, füzeteket címkéznek, ceruzákat hegyeznek. A szeptember számunka is sokszor olyan, mint az "újév", azaz lehetőség egy új kezdetre, a hétköznapok átalakítására, önmagunk felfedezésére, az örömteli őszre.

Legtöbben hosszú éveket töltöttünk el az iskolarendszerű oktatásban. Számunkra a szeptember összekapcsolódott a tanévkezdéssel, a tanulással. Az is lehet, hogy mi már rég kikerültünk az iskolapadból, s most gyermekeinket, unokáinkat kísérjük az iskolakezdés útján. Beszerzőkörútra indulunk a szükséges tanszerekért, és áttekintjük az órarendet, vajon mi vár ránk, vagy csemeténkre az új tanévben.

Így a szeptember sokszor olyan számunkra, mint az újévkezdés, csak éppen az év derekán. A nyár emlékeivel feltöltődve térünk vissza – az iskolapadba, a munkába, mindkettőbe egyszerre akár. A nappalok egyre rövidülnek, a hajnalok már csípősek, a kertek alatt lopakodik az ősz, a számos új élményt és kihívást tartogatva. Itt az idő átgondolni, mire szeretnénk fordítani a figyelmünket az őszi-téli hónapokban, mihez kezdünk a hétköznapokban.

A szomatodráma háza táján is készülünk az őszre. Szeptemberben ugyanis nálunk is „becsöngetnek”: kezdődik a Szomatodráma Alapélmény új, immáron XX. évfolyama. Persze, nálunk szó sincs valódi iskolapadról, irkáról és krétaporról! A Szomatodráma Alapélményhez még jegyzetfüzet sem feltétlenül kell! Hiszen nálunk a hangsúly a játékon, a kapcsolódáson, az élmény alapú tanuláson van.

Egy osztálynyi résztvevő szeptemberben ismét elindul az önismeret, az önszeretet és az öngyógyítás útján. Megismerkednek a szomatodráma módszerével, s megtanulják, hogyan vegyék fel a kapcsolatot a testükkel, esetleges tüneteikkel, és azt, hogy hogyan bánjanak jól önmagukkal. Megtapasztalják a Gyógyító Játék varázslatos, gyógyító élményét, az intuíció nagyszerűségét, és felfedezhetik saját benső világuk csodáját. Nyolcvan óra elteltével, februárra ennek az évfolyamnak tagjai rengeteg Gyógyító Játék Főszereplőjévé válnak, és gazdagító élményekben részesülnek társaik Játékának szereplőjeként.

Szeretettel várunk Téged is ebbe az „osztályközösségbe”. A két „osztályfőnök” Pataki Bea és Oláh Kata lesz, akiknek a munkáját tapasztalt Játékvezetők segítik.

Mire lesz szükséged, ha csatlakozni szeretnél az Alapélményhez? Hozd magaddal a játékosságodat, a kreativitásodat, a nyitottságodat. Hozd magaddal a szívedet, és semmiképp se felejtsd otthon a testedet! Az „órarendről” és a beiratkozás menetéről itt tájékozódhatsz. Van még néhány szabad hely az "osztályban". Veled is találkozunk?