Blog

Különbéke a testünkkel

2016. január 10. - Szerző: Szomatodráma

A női szépség mércéje manapság meglehetősen magasra került, különösen, ami a testsúlyt illeti. Mihez kezdjünk, ha nem felelünk meg száz százalékosan a média által sugallt "ideális" testképnek?

Nőként rengeteg szerepnek felelünk meg életünk során. Szerencsére ma már szabadon megválaszthatjuk szerepeink legtöbbjét, azonban sokunkra nyomásként nehezedhet az az ideálkép, amely a médiából sugárzik felénk. Minden kornak megvolt a maga eszményi testképe, s nincs ez másképp ma sem. A társadalom meglehetősen nagy értéket tulajdonít a külső szépségnek, a megjelenésnek, s ez alól mi magunk sem tudjuk mindig kivonni magunkat. A szociálpszichológiában ennek a jelenségnek külön neve is van: ez az ún. „holdudvar hatás”. Ez azt jelenti, hogy a vonzó külsejű emberek testi jegyei illuzórikus korrelációba kerülnek egyéb lelki és elmebeli tulajdonságokkal. Magyarul: a vonzó embereknek rengeteg más pozitív tulajdonságot is megelőlegezünk.

Megjelenésünk az, amelybe időnként hajlamosak vagyunk sokat fektetni, s önértékelésünket is nagymértékben meghatározhatja, mennyire közelítjük meg, illetve mennyire térünk el a magazinokban szereplő modellek külalakjától.

A női szépség mércéje manapság meglehetősen magasra került, különösen, ami a testsúlyt illeti. Ennek az ideálnak megfelelni olyannyira lehetetlen, hogy legtöbbször maguk a modellek meg tudják megugrani ezt: legtöbbjük fényképét technikai eszközökkel manipulálják, mielőtt címlapra kerülnének. Jóllehet, pontosan átlátjuk ennek a mainstream média által reprezentált karcsúságideálnak a buktatóit és lehetetlenségét, mégis, tudattalan szorongást, s önértékelési deficitet okozhat. Identitásunk értelmezésében akarva-akaratlanul kitüntetett szerepet kap a test mint kívánatos, vagy éppen nem kívánatos tulajdonságok hordozója, szimbolikus jelölője.

Mit tehetünk? Dönthetünk úgy, hogy fütyülünk az egészre, s meg sem kíséreljük testünket az ideált megközelítővé alakítani. Ezt úgy is megvalósíthatjuk, hogy egész egyszerűen nem foglalkozunk a testünkkel. Vannak helyzetek, amikor ez az elérhető legjobb megoldás a számunkra. Dönthetünk azonban úgy is, hogy mostantól fogva egészen máshogy fogunk tekinteni a testünkre. Gyengéden, ám határozottan áthelyezzük a fókuszunkat testünk külalakjáról annak belső értékeire. Jelesül arra, micsoda értéket is képvisel számunkra a testünk! Születésünk óta minket szolgál, fejlődik, növekszik, változik, s élményeink, emlékeink kívül-belül nyomot hagynak rajta. Élettörténetünket a testünkben és a testükön hordozzuk, s szervezetünk mindeközben észrevétlenül teszi a dolgát. Megtehetjük, hogy fókuszunkat áthelyezzük arra, ami jól működik a testünkben: például a kiválasztás, az emésztés, a májfunkciók, a mozgáskoordináció, s tetszés szerint folytathatjuk a sort. Ha jobban belegondolunk, sokkal több dolog van testünkben, amely elégedettségre ad okot, mintsem, amivel nem vagyunk kibékülve. Ahelyett, hogy újra és újra leltárba vennénk, mi minden nem üti meg a kívánt mércét, listázzuk ki, minden működik jól bennünk! Így az elégedetlenség és a bizonytalanság érzését fokozatosan átveheti a hála és a megelégedettség érzése.

Az önmagunkkal való együttérzésmost is a segítségünkre siet. Gondoljuk csak végig: bármilyen is most a testünk – mégiscsak a mienk. Megtehetjük, hogy feltétel nélküli barátságossággal és támogatással fordulunk felé! Megint csak a szociálpszichológiai kutatásokra hivatkozva tudhatjuk, az euro-atlanti kultúrában öt nőből négy elégedetlen a testével. Ezzel sem vagyunk tehát egyedül. Közös emberi (női) tapasztalatunk része, hogy időről időre összehasonlítjuk magunkat az ideállal, s alulmaradunk. Legtöbbünk számára a vágyott ideál egyszerűen elérhetetlen, de nem kell, hogy emiatt menetrendszerűen frusztráltak legyünk! Szeretettel fordulva testünk felé, meleg együttérzésünkről biztosítva őt egészen biztosan messzebbre jutunk, s jobban is fogjuk érezni magunkat, mint önbírálattal. S szeretetteljes figyelmünket fordíthatjuk abba az irányba, ami már most jól működik a testünkben. Ez lehet számunkra az önelfogadás és az önszeretet kulcsa, s így testünk valódi társunkká, szövetségesünkké válhat az úton.

Ez a téma annyira fontos nekünk, hogy egy külön csoportot is létrehoztunk, hogy támogatni tudjuk egymást ezen az úton. Ha érzel erre hívást, csatlakozz hozzánk Gyógyító Játékok Testsúlyra és Testképre elnevezésű tematikus délutánunkon. Várunk szeretettel!