Blog

A gyógyulás spirituális dimenziói

2019. szeptember 11. - Szerző: Oláh Kata

A gyógyulás útjait keresve nem hagyhatjuk figyelmen kívül életünk spirituális dimenzióit sem...

Emberként spirituális lények is vagyunk. Nem csupán biológiai, pszichével rendelkező, társadalomban élő lények, hanem mindezeken túl legtöbben erőfeszítéseket teszünk egy szakrális, Magasabb Erő kereséséért is. Hogy ez pontosan mit jelent számunkra, az már világnézet kérdése is. Éppen ezért, ha a gyógyulás útjait keressük, nem hagyhatjuk figyelmen kívül életünk spirituális dimenzióit sem .

Ha betegek vagyunk, az is természetes állapot, éppúgy hozzátartozik az élethez, mint amikor egészségesek vagyunk. Nem arról van szó, hogy a betegség nem összeegyeztethető a létezés spirituális aspektusaival. A spirituális út nem betegbiztosítás, nem garancialevél sem a gyógyulásra, sem a betegségek vagy egyéb tünetek elkerülésére. Nem igaz az, hogyha valaki nyitott életének spirituális dimenziói felé, akkor többé nem lesz beteg, kiszolgáltatott, vagy egészen biztosan meg fog gyógyulni. Azonban, ha legalább elméleti síkon elképzelhetőnek tartjuk a saját gyógyulásunkat, az mindig jó irányba segíti a folyamatot . Ezt az egészségpszichológiai kutatások is alátámasztják. A hit időnként valóban hegyeket mozgat meg, így fontos szerephez juthat belső erőforrásaink mozgósítása során.

Amikor a gyógyulás felé teszünk lépéseket, sokszor megkerülhetetlen, hogy feltegyük magunknak nagyon őszintén a kérdést: vajon hogyan állunk mi a saját gyógyulásunkkal? Milyen utat hagynánk el érte, milyen útra lépnénk rá érte, mit változtatnánk érte? S amikor erre a kérdésre mély, valódi, a lelkünk legmélyéről érkező válaszok születnek, akkor tudhatjuk: jelentős lépést tettünk mind önmagunk, mind a gyógyulásunk felé.

Az is lehet, hogy életünkben célja van egy-egy betegségnek, nehézségnek! Elvezet minket valahová, ahova nem jutottunk volna el a nehézségünk nélkül. Esetleg lelkünk egy rejtett szegletébe, vagy éppen saját legmélyebb erőforrásainkhoz. Időnként egy-egy kapcsolathoz, találkozáshoz kísér el a betegség, vagy épp abban segít, hogy valami lényegit tanuljunk meg magunkról, az Életről, a spiritualitásról…

https://szomatodrama.hu/program/259/szomatodrama-alapelmeny