Blog

Mit üzennek a dánok?

Hogyan lehetünk boldogabbak a mindennapjainkban

2017. november 13. - Szerző: Oláh Kata

A pozitív pszichológia, azon belül a boldogságkutatás gyakori témája mostanában a hygge. Ezt a dán kifejezést nem szokás lefordítani (maguk a dánok úgy tartják, a hyggét nem lefordítani, hanem átélni kell), ám jelentése egyre ismertebb. Tág fogalom, melybe sok minden belefér: biztonság(érzet), barátságosság, meghittség, meleg hangulatú társas összejövetelek. Most, hogy a csípős-ködös november beköszöntött, és korán sötétedik, talán nekünk sem jön rosszul, ha megismerkedünk e dán varázsszóval.

A hygge tehát tulajdonképpen szinte bármi, amikor tudatosan törekszünk megteremteni és meg is élni az életünkben azokat a pillanatokat, amelyekben biztonságban érezzük magunkat, s szívünket átjárja a melegség, az otthonosság, a harmónia érzése . Jól jön ez, amikor odakint a kabátunk alá kap a szél, a napsütésről már csak kósza emlékeink vannak, és a nappal-éjszaka váltakozását a szürke és fekete árnyalatai jelzik csupán. Jól jön akkor is, amikor egy-egy nehezebb élethelyzetben találjuk magunkat, úgy érezzük, minden reménytelen, esetleg a stressz hullámai csapnak össze a fejünk felett. A hygge egy életérzés, a meghitt pillanatok mindful, azaz a jelenlétteli élvezete, egyúttal tudatos erőfeszítés is, hogy mi magunk teremtsük meg őket saját magunk számára.

Hygge az, amikor egy fárasztó, nyirkos nap végén végre hazaérünk a meleg otthonunkba, és egy puha takaróba csavarva, forró innivalót kortyolgatva melegszünk át a kanapén, kedveskedő háziállatunkat simogatva. Hygge, amikor együtt vacsorázunk a családdal, és mindenki elmeséli, milyen napja volt. Hygge, amikor találkozunk a barátainkkal, és együtt nevetünk, társasjátékozunk, borozgatunk. Nagyrészt rajtunk múlik, hány hyggelig (azaz hyggével teljes) pillanatot csempészünk az életünkbe. Éppen ezért különösen vonzó ez az életszemlélet: arról tanúskodik, mennyi mindent tehetünk mi magunk saját szubjektív boldogságérzetünkért, és arra int, hogy nyitottak legyünk az élet meghitt pillanataira. Legyünk jelen saját életünkben, és tegyünk meg mindent, hogy harmonikussá, örömtelivé varázsoljuk azt .

A hyggét egyedül is élvezhetjük, ám lényege inkább a társas együttlétben van . Annak az érzését is jelenti, hogy barátságosak, nyitottak vagyunk egymás felé, és átéljük a kapcsolódás élményét. Amikor közel vagyunk másokhoz, az oxitocin nevű hormon szabadul fel a testünkben, melynek hatására együttműködőnek, bizalomtelinek érezhetjük kapcsolatainkat, tágabb értelemben pedig a világot. Lelki jóllétünk, boldogságérzetünk nagymértékben összefügg társas kapcsolataink minőségével. Minél több emberrel vagyunk szívélyes, jó ismerősi vagy egyenesen baráti viszonyban, annál valószínűbb, hogy magasabb az önértékelésünk, és kevésbé érezzük magunkat szomorúnak, magányosnak. Az immunrendszerünkre is remek hatással van, csökkenti a stresszt, és segíti az ellazulást.

Éppen ezért a szomatodráma programok nagyon is „hyggés” események – anélkül, hogy így neveznénk őket. Hiszen minden program elején időt szentelünk annak, hogy egymást nem ismerő résztvevőkből egymás irányában nyitott játszótársakká váljunk, és barátságos légkört varázsoljunk. Kedves szavakkal, akár egy-egy öleléssel üdvözöljük egymást, és néhány perc alatt vadidegenekből meghitt ismerősökké válunk, akikkel jólesik időt tölteni, és izgatottan várjuk, mikor léphetünk be egymás benső világába egy-egy Játékban. Úgy is mondhatnák, hogy a hygge a szomatodrámás programok lelke. Az egymás iránt nyitott, szimpátiát és jóindulatot érezni tudó emberek összejövetele, melyen – mintegy mellékesen – Gyógyító Játékokat játszunk. Szeretettel várunk Téged is ezeken a programjainkon.