Blog

Szorongás mint szupererő

2017. július 24. - Szerző: Oláh Kata

Avagy hogyan keretezhetjük át szorongásaikat, s milyen előnyökhöz juthatunk általuk?

Egy hétvégén olvasott angol cikk inspirált ennek a bejegyzésnek a megírására. Legtöbben, akik szorongással élünk, úgy tekintünk erre, mint valamire, ami legjobb, ha nem is lenne. Legtöbben szeretnénk tőle megszabadulni, vagy legalábbis csökkenteni, amennyire csak lehet, s a legkevésbé sem úgy gondolunk rá, mint ami az erőforrásunk is lehetne. Ez azonban részben megváltoztatható, csupán az átkeretezést (reframinget) segítségül hívva. Egy másik nézőpontból nézve ugyanis szorongásunk (elsősorban a társas szorongás) olyan készségekkel ruház fel minket, melyeket remekül alkalmazhatunk - legtöbbjüket éppen társas helyzetekben. A szorongással való együttélés olyan érzékenységet alakít ki, mellyen nem szorongó embertársaink nem biztos, hogy rendelkeznek, s talán itt az ideje, hogy ezt többé ne túlérzékenységként, túlélési stratégiaként definiáljuk, hanem erőforrásként.

Mi hát ez az 5 szupererő, amellyel bizonyára rendelkezünk szorongóként?

1. Képesség, hogy érzékeljük mások energiáját

Szorongóként valószínűleg nagyon érzékenyek vagyunk a környezetünk jelzéseire. Gyakran meg tudjuk állapítani, hogy valakinek pozitív vagy negatív-e a kisugárzása. A negatív kisugárzású társainkkal nehezebb együtt lenni, míg a pozitív kisugárzás könnyedebb kapcsolódást tesz lehetővé. Ha mi szorongók vagyunk, akkor nagy valószínűséggel az átlagnál pontosabban érzékeljük embertársaink hangulatát, kisugárzását - s ezért aztán jobban be tudjuk jósolni a várható eseményeket, s megválasztani a legadaptívabb viselkedést.

2. Fokozott empátia

Szorongóként gyakran vesszük figyelembe embertársaink érzéseit (melyeket első számú szuperképességünk segítségével olyan remekül detektáltunk). Mindez együtt jár a magasabb szintű empátiával, az pedig a társas kapcsolatok elengedhetetlen kelléke. Ráadásként: ki tudna jobban megérteni egy szorongót, mint egy másik szorongó?

3. Életmentő ösztönök

A szorongás kérdése messzebbre vezet, mint gondolnánk! Mint túlélő technika akár a haszunkra lehet, hiszen szorongóként nagy valószínűséggel gyakrabban és alaposabban monitorozzuk környezetünket. Az előérzetünk, hogy valami rossz fog történni, gyakran megérzéssé válik, vagy legalábbis a fokozott éberség segít elkerülni a veszélyhelyzeteket, vagy felkészülni rájuk. Egy kutatás tanúsága szerint a magas szorongásszintű emberek gyorsabban detektálják a veszélyeket, s gyorsabban is reagálnak rá.

4. Megnövekedett IQ

Egy New York-i kutatás szerint szorongók okosabbak, mintegy az állandó analizálás eredményeként. Ismerős ugye, amikor egy-egy helyzet minden lehetséges kimenetelét és következményét számba vesszük, és felkészítjük magunkat rá?

5. Képesség, hogy leleplezzük a hazugságokat

Szorongóként valószínűleg elővigyázatosabbak vagyunk, s alaposabban mérlegeljük a beérkező információkat. A szorongók gyakorta elsőként veszik észre, ha valaki valótlant állít. Negatíc hangulatban az információkat mélyebben és alaposabban dolgozzuk fel, és ez hozzásegít, hogy leleplezzük, ha valaki nem mond igazat.

A cikk eredetije itt olvasható.