Blog

Milyen lenne, ha tudnál magadhoz megértően, szeretettel viszonyulni?

2016. április 11. - Szerző: Dr. Buda László

Milyen lenne magadnak „jó szívvel” megengedni az örömöt, az összetartozást, a harmóniát?

Egy (diétákra és sportolásra alig reagáló) túlsúllyal küzdő hölgy írta saját szomatodráma játékát felidézve:


"A játékom láttán eszembe ötlött egy felismerés. Sokszor van az az érzésem, hogy a könnyed, spontán örömteli létezésmódomat valami meggátolja. Mintha nem engedhetném meg magamnak „jó szívvel”, az örömöt, az összetartozást, a harmóniát. Hiába táncolnak a szereplők önfeledten az „egyik oldalon”, a másikon ott áll a Túlsúly, strázsál, mintha jelezné, hogy” itt vagyok, figyelek”, nehogy teljesen jól érezzék már magukat a többiek.


Az életben is gyakran rajtakapom magam, hogy „gúzsba kötöm” a jó kedvemet, az örömömet, a nyitásaimat és a szenvedélyességemet. Mintha valakinek szemmel kellene tartania mindezt, bűntudatot ébresztve, hogy én ezeket nem élvezhetem hosszú ideig a maguk teljességében, mert mindig ott van a „kisördög”, aki bűntudatot keltve megakadályozza ezek átélését. Mintha ezek valamiféleképpen rossz dolgok lennének….nem megérdemelhetőek..."


Eddig az idézet. Bízom benne, hogy a "túlsúly" (már a kifejezés önmagában is egyfajta tiszteletlenség bölcs testünkkel szemben), mint téma, egyre több ember számára fog összekapcsolódni az alábbi kérdések szeretetteli átgondolásával:


– Mit jelent számomra: enni?
– Mit jelent számomra: szeretve lenni?
– Hogy állok a bűntudattal?
– Mennyi jó dolgot érdemlek meg az életben?
– Van-e belső engedélyem tartósan boldognak és elégedettnek lenni?
– Milyen módokon tudom kifejezni a szeretetemet és elfogadásomat önmagam felé?


Ha mindenképpen szeretnéd a "túlsúly" szót használni magaddal kapcsolatban, javaslom az alábbi mondat ízlelgetését:
"Azzal együtt, hogy túlsúlyos a testem, teljes mértékben elfogadom és szeretem magam."
Ne ijesszen el, ha ezt nem tudod teljes hittel, azonosulással elmondani. Elég, ha kísérletezel vele, elég, ha kóstolgatod, elég, ha elképzeled, milyen lenne, ha tudnál magadhoz ilyen megértően és szeretettel viszonyulni?

A Gyógyító Játékok Testsúlyra és Testképre programunk nak éppen ez került a középpontjába, hogy legyen rá lehetőségünk, hogy játszunk, kísérletezzünk és másképp tekinthessünk a testünkre.