Blog

A pajzsmirigy-alulműködés és a gyógyító játék

2015. november 16. - Szerző: Dr. Buda László

Egy szomatodráma játék rövid krónikáját teszem közzé, melyből szépen kitűnik, hogyan fonódnak össze fizikai és lelki fájdalmak.

Egy szomatodráma játék rövid krónikáját teszem közzé, melyből szépen kitűnik, hogyan fonódnak össze fizikai és lelki fájdalmak.

"Egy hölgy semmilyen orvosi választ nem kapott arra, hogy miért működik alul a pajzsmirigye. Több feltételezés van: depresszió, idegrendszer, nyirokrendszer, fáradtság, szívritmuszavar. A Gyógyító Játékban társai segítségével megszemélyesíti mind az ötöt, és elrendezi egymás mögé (ahogy lelki szemeivel látja) úgy, hogy a szív elöl egyedül megy, a többiek párban követik őt. Egy idő után ráeszmél, hogy ez olyan, mint egy gyászmenet. Ebben a pillanatban a Szívritmuszavart játszó személy elesik és azt jajgatja, hogy segítség. A Főszereplő elkezd zokogni, elmondja, hogy az apukája elesett, meghalt, eltemették... és csak ő nem volt ott. Ezek után már az apukáját megszemélyesítő szereplőhöz beszél, aki elmondja, úgy érzi, nem tud elszakadni a lányától még holtában sem, mert annyi mindent elrontott, és fáj neki. Ekkor már az "Apa" is zokog. Majd, kevés szóval, inkább a szív nyelvén, megbeszélik dolgaikat, s lassan, öleléssel, elbúcsúznak egymástól. Mindenki megnyugszik. A végén az összes szereplő ringatózva összeáll, mosolyog. A Főszereplő arca kisimult, lelke felderült."

Hogy a főszereplő hölgy tünetei megszűnnek-e, később derül majd ki. Mindenesetre, betegsége a haláleset után nemsokkal kezdődött. Hogy e dolgok összefüggenek-e – lehet kételkedni, lehet hinni...