Blog

Az érintés ereje

2017. december 15. - Szerző: Oláh Kata

Ebben a bejegyzésben az érintések csodálatos világába lépünk be, és megtudhatjuk, hogy még a könyvtári kölcsönzés során is kiemelt jelentőséggel bír egy alig észrevehető, könnyed érintés. 

Legutóbb a Szomatodráma Egyéni Konzultációs képzésen az érintésről és az érintődésről volt szó. Arról milyen, alapvető szükségletünk az életben, és arról is, hogyan használjuk eszközként a konzultációk során. Régóta tudjuk, ám mostanában több pszichológiai vizsgálat is igazolta: a jóleső emberi érintés kiemelkedő fontossággal bír mind testi, mint lelki jóllétünk szempontjából. Nem mellesleg bőrünk a legnagyobb kiterjedésű érzékszervünk. Rajta keresztül érzékeljük a külvilágot. Életünk során az érintésnek sokféle minőségével találkozhatunk. Bőrünk érzékenyen reagál saját belső állapotunkra is.

A képzésen szót ejtettünk az egyik érintéssel kapcsolatos vizsgálatról. Nekem ez az egyik személyes kedvencem (talán azért, mert sokat járok könyvtárba). A kísérlet helyszínének ugyanis egy könyvtárat választottak, és egy szimpatikus könyvtárost felkértek arra, hogy minden második kölcsönzőnek úgy adja át a könyvet, hogy közben egy pillanatra megérinti az illető kezét. Nem vett fel hosszas szemkontaktust, és nem szólt egy szót sem (az ilyenkor szokásos formalitásokon túI), pusztán egy könnyed, alig észrevehető gesztussal megérintette az ügyfeleket. A kijáratnál aztán kérdezőbiztosok faggatták az ügyfeleket: mennyire vannak megelégedve a könyvtár szolgáltatásaival.

Azok, akik érintésben részesültek, sokkal pozitívabb válaszokat adtak, sőt arról számoltak be, hogy a könyvtáros milyen kedves teremtés, milyen remekül elbeszélgettek – holott erről valójában szó sem volt. A kérdőív, melyet kitöltöttek, arra is rákérdezett, hogy „megérintették-e Önt a könyvtárban?”. Erre olyan válaszok születtek, hogy „lehetséges”, „nem emlékeszem”, „nem tudom”. Senki sem válaszolta azt, hogy igen, pedig ez megtörtént minden második esetben! Gondoljunk csak bele, ha egy szinte észrevehetetlen, akár nem is feltétlenül tudatosuló, aprócska érintés ilyen hatással van a közérzetünkre, mit tud okozni egy meleg, szeretetteljes ölelés, egy odaadó simogatás! A kutatások szerint az érintés jó hatással van az immunműködésre, és nem csak annak a számára immunstimuláns, aki kapja az érintést, hanem annak is, aki adja! A testek érintkezésére az úgynevezett érzelmi agy reagál, így az érintés érzelmeinkre is követlen hatással van.

A szomatodráma világában alapvetőek az érintések, ezért is fektetünk oly nagy hangsúlyt rájuk a képzéseken. Már az Alapélményen belépünk az érntések különleges, érzékeny világába, közben mindvégig figyelmbe véve azt, mi esik jól a társunknak, és mi esik jól nekünk. A Gyógyító Játékban is gyakorta megérintjük egymást. Megérintjük a Szereplőket, amikor benépesítjük a színpadot, a Szereplők is gyakran egymáshoz érnek a Játék során, és sokszor zárul öleléssel egy-egy szép Játék. Szavak nélkül, érintéssel sok-sok érzelmet tud közvetíteni a Gyógyító Játék, és a szomatodrámában sokszor használjuk az érintést mint a kapcsolatfelvétel és gyógyulás egyik kulcsfontosságú eszközét.