Blog

A legjobb kifogások, hogy miért NE menjünk el egy elvonulásra... :-)

2017. augusztus 5. - Szerző: Dr. Buda László

Te is tapasztaltad, hogy sokszor az ember a lelke mélyén érzi, hogy valahol ott lenne a helye, aztán talál egy-két kifogást, amivel el tudja altatni magában ezt a halk kis hívást? Ezek közül a kifogások közül néhányat csokorba gyűjtöttem Neked, hátha felismered egyik-másik „virágszálat“.
Kedves Olvasó!
Bízom benne, hogy ez a levél jó egészségben és remek hangulatban talál! Nagyszerű nyarunk van! Bár az is igaz, hogy aki rosszul viseli a hőséget, annak most az átlagnál is találékonyabbnak kell lennie, hogy ne szenvedjen a melegtől. Ahogy a régi cserkész jelmondat figyelmeztet:„Gyerekek, nincs rossz idő, csak nem megfelelő felszerelés!“ Vagy nem megfelelő környezet – teszem hozzá. Ugyanazt a hőgutát egész máshogy lehet viselni a postahivatalban, mint a tengerparton. Aki teheti, menjen nyaralni! És ne olvassa el a „7 ok, amiért NEM érdemes elutazni nyaralni“ című blogbejegyzésemet! :-)
De talán vannak fontosabb kérdések is, mint a nyaralás, meg az időjárás elviselése. Például: saját magunk elviselése. Saját életünk alaphangulata. Saját testünk működése. Saját kapcsolataink állapota. Saját boldogságunk, egészségünk, frissességünk, alkotókedvünk.
Amikor az ember abba a korba ér, hogy már nem működik tökéletesen az „önámító rendszere“, vagy különböző tünetek kezdik gyötörni, általában megérzi, hogy élete néhány alapvető, ismétlődő lelki mintázat, vissza-visszatérő érzelmi konfliktus körül forog. A díszletek akár változhatnak is, de valamiféle makacs dramaturgia egyre inkább átsüt az egész sztorin. Ilyenkor szokott felmerülni a mélyebb önismeret igénye. Ahogy egy barátom megfogalmazta a minap: Arra vagyok kíváncsi most már, hogy ki vagyok én? Miért élek olyan életet, ami nincs fedésben azzal, amilyen életre belül vágyom, amit elképzelek? Mit csináljak?
A válaszom röviden: ismerkedj magaddal! Erősítsd meg a szövetséget saját lényeddel! Oldozd el magad néhány régi, tanult, beléd nevelt meggyőződésedtől! Szedd össze minden bátorságodat és kíváncsiságodat, és lépj az ismeretlen felé. Merj szembenézni saját szabadságoddal.
Ehhez igyekszem a legjobb tudásom szerint – és a legjobb munkatársaim segítségével – megfelelő teret teremteni a közelgő 3 napos Elvonulás unkon (augusztus 12–14). Ha fontolgattad a részvételt, itt az utolsó pillanat dönteni, a létszámkeretünk egy-két napon belül betelik. Részünkről készen állunk! :-)

elvon

Te is tapasztaltad-e, hogy sokszor az ember a lelke mélyén érzi, hogy valahol ott lenne a helye, aztán talál egy-két kifogást, amivel el tudja altatni magában ezt a halk kis hívást? Ezek közül a kifogások közül néhányat csokorba gyűjtöttem Neked, hátha felismered egyik-másik „virágszálat“.
1. Nem szeretek vadidegen emberekkel érintkezni.
Megértem. Én sem szeretek. És belátom: egy ilyen csoport tényleg kihívást jelent a résztvevőknek, főleg az elején. Ennek tudatában úgy építjük fel a programot, hogy legyen idő ismerkedni, barátkozni, kinek-kinek a saját tempójában. Meglepő, hogy a „vadidegenség“ érzete milyen hamar el tud tűnni...
2. Nem szeretnék másoknak a legszemélyesebb dolgaimról beszélni.
Megértem. Én sem szeretek. Ezért is alakítottam ki egy olyan módszertant a szomatodrámában, amely nem igényli a beszédet, a feltárulkozást. Nálunk a csináláson és az átélésen van a hangsúly, nem a beszéden. Ez nem terápia, tanácsadás, problémamegoldás. Ez elsősorban Játék!
3. Nincs semmilyen komolyabb lelki problémám vagy testi betegségem.
Megértem. Nekem sincs. Fontos tudni, hogy ez nem kriplik gyülekezete. Ide nem feltétlenül azért jönnek az emberek, mert betegek. A betegség csak egy lehetséges motiváció. A hangsúly az önmagunkkal kapcsolatos kíváncsiságon van. Úgy szoktam mondani: nem azt nézzük, kivel mekkora gáz van, hanem, hogy kiben mekkora tűz van. Itt nem foglalkozunk diagnózisokkal, „csak" emberekkel.
4. Nem engedhetem meg magamnak anyagilag.
Megértem. Tudom, hogy drága. Mindig összeszorul a szívem, ha valaki szeretne jönni, és nem tud, mert nincs rá pénze. Bízom benne, hogy a nem olyan távoli jövőben lesz lehetőségünk ezekre a programokra külső támogatást is szerezni. Másrészt, úgy gondolom, amikor az ember nem áll túl jól anyagilag, akkor is érvényes marad: a legjobb befektetés a saját fejlődésünk támogatása.
5. Nem hiszek abban, hogy egy ilyen módszer nekem segítene.
Megértem. Tudom, hogy sok mindent tudó, csodát ígérő módszer van a piacon – és sok csalódott ember is. Ide csak akkor érdemes eljönnöd, ha belül érzed a hívást. Nem tudlak, és nem is akarlak meggyőzni, semmi szükség rá. Ha mások véleménye, élménye érdekel, megtalálsz párat a honlapunkon itt.
6. Nem tudom, mi lesz akkor, ha valami tényleg megváltozik bennem.
Megértem. Az ember gyakran egyszerre fél attól is, hogy nem változik semmi, és attól is, hogy valami megváltozik. Ez utóbbit csak a bátrabbak ismerik be maguknak: nem tudom, lesz-e erőm szembenézni azzal, amit a lelkem megmutat számomra? Lesz-e bátorságom valamit megváltoztatni az életemben? Merek-e majd új utakra indulni? Az az igazság, hogy ezt a kockázatot nem tudjuk kivenni a képletből… Olyan ez, mint az ejtőernyős ugrás a ködben. A rossz hír: nem nyílik az ernyő. A jó hír: nincs talaj sem.
7. Inkább majd máskor.
Megértem. Én is nagy halogatóművész vagyok. Ha úgy érzed, hogy később alkalmasabb lesz az idő, hogy adj magadnak 3 napot, akkor még várj. Remélem, nem jársz úgy, mint az a fiatalember, aki fél év alatt akart megtanulni perfekt angolul, mert sürgős volt neki, aztán hat évig nem talált olyan tanfolyamot, ahol ezt garantálták volna… :-)
Boldog nyári napokat kívánok,
szeretettel,
Buda László
BL
U.i.: Ha a szomatodráma módszer és a Gyógyító Játék világa mélyebben érdekel, szíves figyelmedbe ajánlom a szeptember 8-án kezdődő 80 órás Szomatodráma Alapélmény tanfolyamunkat is!