Blog

Gyógyulás történetek: Letenni a cigarettát

Na gyere, sétáljunk!

2016. január 7. - Szerző: Pataki Bea

Nyilvánvaló, hogy kell az akaraterő, az elhatározás, ami "fejben dől el", mindemellett úgy látszik, saját személyiségünk, "működésünk" iránti őszinte kíváncsiság, a gyermeki játékos kedv és bátorság, valamint a felbukkanó érzéseink elfogadása által megszülető gyengédség csodákra képes.

Egy 26 év körüli, csillogó szemű, karakán fiú vett részt az egyik egész napos intenzív gyógyító programunkon. Elmesélte, hogy lassan 8 éve dohányzik - s bár ez egyre jobban zavarja, ha rágyújt - mégsem tud leszokni. Tudja, érzi, hogy "van valami a füst mögött", van valami "személyes üzenete" a cigaretta iránti szenvedélyének, ezért szeretne egy Gyógyító Játék Főszereplője lenni.

Hamar benépesül a Játéktér: Gyomor-reflux, Öklendezés, Cigaretta, Állkapocsfeszülés. Beállítja a Szereplőket, s ahogyan a cigarettázás okozta megszemélyesített tünetek "megélednek", megdöbbenve látja egy pillanatképbe sűrítve egész életét: saját magát szinte beszorulva (Állkapocsfeszülés) a családi elvárások (Öklendezés) és a párkapcsolata, a nő (cigaretta) közé, fájdalmasan eltávolodva a saját lelki igényeitől (Gyomor).

Katartikus pillanat bezuhanni egy kicsit önnön világunkba, hagyni magunkat sodródni, s egyszer csak rádöbbeni cselekedeteink, szokásaink mozgatórugóira. A főszereplő ott és akkor, abban a pillanatban rájött, hogy azért dohányzik, mert egyfajta megfelelési présben érzi magát a család és a magánélete között, s amikor ennek feszültsége fokozódik, tudatosodni kezdene benne, akkor - a Játék szerint - kézen fogja a Cigaretta szerepében játszó lány és mennek egy kört. A második, harmadik kör után a fiú megfogalmazza azt, hogy nem akar senkinek sem megfelelni, inkább szeretne ráhangolódni a saját lelkére, őszinte igényeire, s egyúttal összeölelkezik a Gyomor szerepében lévő hölggyel. Hosszan állnak így, majd pedig "minden átrendeződik", minden Szereplő megtalálja azt a helyet, ahol jól érzi magát.

Van-e még ezen kívül is happy end? Igen van. Egy hónappal a Játék után visszajelzés érkezik, hogy egy családi "tényfeltáró" beszélgetés, valamint néhány nap pihenés elteltével alig 4 szál cigaretta fogy el naponta az eddigi 15-20 helyett.

Nyilvánvaló, hogy kell az akaraterő, az elhatározás, ami "fejben dől el", mindemellett úgy látszik, saját személyiségünk, "működésünk" iránti őszinte kíváncsiság, a gyermeki játékos kedv és bátorság, valamint a felbukkanó érzéseink elfogadása által megszülető gyengédség csodákra képes. A Gógyító Játékok Dohányzóknak délután speciálisan a cigarettával, a dohányzás lelki hátterével foglalkozik, ezzel segítve azt, hogy tudatosan, saját magaddal összhangban változtathass.