Blog

A szomatodráma éves krónikája

2017. december 29. - Szerző: Szomatodráma

Év végéhez közeledvén, többünknek szokása a számvetés. Számvetés azzal, ami az elmúlt esztendőben történt, és számvetés azzal, amit a jövő évtől várunk-remélünk. Jólesik ilyenkor visszatekinteni egy kicsit, és számba venni a fontos, örömteli, vagy tanulságos pillanatokat. Két nappal az óesztendő zárása előtt egy szubjektív számvetésre invitálunk, kedves Olvasó: tekintsük végig együtt a Szomatodráma Közösség 2017-es évét!

Az idei első Gyógyító Napot január 26-án tartottuk, ez volt úgymond, az évnyitó programunk. Természetesen a hónap első felében sem tétlenkedtünk: javában zajlott már ekkor a Szomatodráma Szakember képzés első évfolyama, a Játékvezető Képzés V. évfolyama is elindult már, és rendszeresen tartottunk szupervíziós napokat a Játékvezető Képzésben résztvevőknek. Január folyamán megalakult a Szomatodráma Szakmai Közösség, mely azóta is a szakmai és továbbképzési hátteret biztosítja a Szomatodráma Központ által szervezett képzéseket elvégzők számára.

Februárban a 3 napos Téli Elvonulásra készültünk izgalommal, hiszen új helyszínt választottunk e kiemelt programunk számára. A rendezvénynek egy pazar noszvaji szálloda adott otthont, mely minden kényelemmel felszerelt igazi csodabirodalomnak bizonyult. Nekünk semmi más dolgunk nem volt, mint 3 teljes napra elmerülni benső világunkban, Gyógyító Játékokat játszani, kapcsolódni, együtt könnyezni, együtt nevetni. A hónap végén útjára indítottuk a Játékvezető Képzésünk VI. évfolyamát, 17 lelkes résztvevővel.

Márciusban újabb Alapélmény vette kezdetét, immáron a tizenötödik a sorban. Egy pillanatra megálltunk és elcsodálkoztunk, hogy már több, mint ötszáz Játszótársunk van szerte az országba (és a nagyvilágban!), akik részt vettek egy-egy Szomatodráma Alapélményen! Sok időnk persze nem volt ezen merengeni, mert április folyamán folytatódtak a szupervíziók és a bemutató játékvezetések. Rengeteg új Szomatodráma Játékvezető született ezekben a hónapokban.

Májusban a Női Elvonuláson találkozhattál velünk, immáron hagyományosan "szomatodrámásnak" tekinthető bölcskei helyszínünkön. A nyár egy kicsit csendesebben telt: a Gyógyító Napokat továbbra is havonta megtartottuk, de sokkal inkább a képzéseinkre és a szervezeti megújulásunkra koncentráltunk. A nyár közepe azonban már a színfalak mögötti készülődéssel telt: másik kiemelt programunkat, a 3 napos Nyári Elvonulást kezdtünk el szervezni, mely programunknak egy szintén lenyűgöző, ezúttal ráckevei szálloda adott otthont. A téli zimankóban jólesik visszagondolni arra, amikor esténként a teraszon üldögélve lazítottunk, és beszéltük meg az aznapi tapasztalatokat, rögtönöztünk szakmai koordinációt.

Mikor hazaértünk Ráckevéről, máris fejet ugrottunk az újabb Alapélmény szervezésébe, mely szeptemberben el is indult. Te jó ég, a tizenhatodik évfolyam! S nem vagyunk már messze a tizenhetediktől sem, de ne szaladjunk ennyire előre...

Ősszel ismét a dolgos hétköznapoké volt a főszerep. Folytatódtak a Játékvezető Képzések, a szupervíziók, és októberben kezdetét a Szomatodráma Szakember Képzés második évfolyama. Közben folytattuk nyáron megkezdett országjáró "turnénkat", és Baján, Győrben, Szekszárdon is tartottunk Gyógyító Napot. Október végén a nők elvonultak 3 napra Bölcskére, a Női Elvonulás programunk keretein belül. Szinte észrevétlenül elindult közben a Szomatodráma Egyéni Konzultációs Képzés ötödik évfolyama. Még egy-két szupervízió, képzési nap, és el is érkezett az év vége.

Ezek a hetek azonban - a pihenésen túl - már újabb kihívásokat tartogatnak. Nem telhet el ugyanis a tél a szokásos Elvonulás nélkül. A helyszín ezúttal a már jól bevált Bölcske lesz: ide várunk szeretettel, ha kedvet érzel ehhez a három napos rendezvényhez február 9. és 11. között. Nekünk könnyű dolgunk van, mert mi tapasztalatból tudjuk: ez a program fantasztikus lesz, maradandó élmény minden résztvevő számára! Meseszép környezetben, távol a világtól, ahol játszva kerülhetünk kapcsolatba önmagunkkal, fedezhetjük fel testünk üzeneteit, barangolhatjuk be benső világunk különleges tájait. Remek lehetőség elindítani és kreatív, játékos és élményekkel teli új évet! És alig, hogy visszatérünk az elvonulásról, rá egy hétre ismét találkozhatunk: február 16-án indul ugyanis a tizenhetedik Alapélmény, mely egy 80 órás ízelítő a Szomatodráma világából.

Nagyon örülünk, ha idén bármelyik programunkon találkozhattunk Veled, együtt játszhattunk és merülhettünk el a Szomatodráma rejtelmeiben. Köszönjük Neked, ha időt és figyelmet szenteltél annak, hogy elolvasd írásainkat, hírleveleinket. Hálásak vagyunk, ha bármilyen módon gazdagítottad a közösségünket: szeretetteljes gondolataiddal, jelenléteddel, értékes visszajelzéseiddel. Meghatottan látjuk, hogy a közösségünk egyre bővül, egyre többen kapnak kedvet a szomatodrámázáshoz, és szívből reméljük, hogy jövőre ismét találkozunk! Csodálatos újévet kívánunk!