Szakember

Domján Mónika
Ajánljuk Neked

Domján Mónika

Pszichológus vagyok. Számomra sokat jelent ez a szó: olyan, mint egy kapaszkodó, egy horgony. Annyiféle területét bejártam már ennek a szakmának, oly sokféle helyzetben találkoztam és dolgoztam együtt emberekkel, hogy enélkül a középpont nélkül nehéz is lenne egységbe foglalni a tapasztalataimat. Pályám kezdetén munka- és szervezet szakpszichológusként a munkatársak kiválasztását, értékelését vagy a vezetők fejlesztését segítettem egy hazai nagyvállalatnál. Aztán vállalati trénerként a bolti eladótól a cégvezetőig rengetegféle ember rengetegféle képességének (najó, a legtöbbnek a kommunikációhoz volt köze) fejlesztéséhez igyekeztem hozzájárulni az egyszemélyes vállalkozásokon át az önkormányzatokon keresztül az autóipari beszállító cégek széles skáláján mozogva. Tanítottam iskolákban pszichológiát leendő szociális gondozóknak, kisgyermekgondozóknak vagy éppen pszichológushallgatóknak. Foglalkoztam általános iskolás gyerekekkel, kommunikációs és együttműködési készségfejlesztés címszó alatt. Tanítottam a tarot kártya önismereti célú használatát magam által kidolgozott módszertannal. Vezettem csoportokat asztrológussal. Immár tíz éve fogadok egyéni klienseket – üléseink során mindezen ismereteimet, tapasztalataimat, olvasmányaimat, megtanult és magam által kikísérletezett módszereimet összesűrítve, kikristályosítva, egyénre szabva használom.

A másik emberrel való foglalkozás számomra egy izgalmas, óvatos, szeretetteli nyomozómunka, sőt, talán inkább kirakós játék: adott egy élettörténet, no meg egy jelenbeli helyzet, egy feszültség, egy probléma, egy „tünet” – hogyan teremthető meg a folytonosság? Hogyan következik az előttem álló (többnyire inkább ülő) ember történetéből az a helyzet, amelyben most van, és amelyen változtatni szeretne? Milyen irányba vezethet innen az út tovább, úgy, hogy az gazdagodást, fejlődést, a mostaninál nagyobb harmóniát eredményezzen, és közben összhangban maradjon azzal, aki ez az ember most?

A SzomatoDráma módszerében 2013-ban kezdtem elmélyülni, amelyet kisfiam születése miatt 2014-ben átmenetileg felfüggesztettem, ám 2016-ban újból felvettem a fonalat és az egyéni konzultációs képzés elvégzése után a játékvezetői oklevelet is megszereztem.

A SzomatoDráma szemlélete és eszköztára mostanra teljesen áthatotta pszichológusi működésemet, akár egyéni ülésről, akár csoportos játékról van szó. Rendkívül sokoldalú eszköznek tartom, amely gyakran varázsütésre rendezi el egy kusza emberi élet, a fájdalommal küszködő test, vagy akár a szenvedő lélek „szereplőinek” kavalkádját egy magától értetődő, logikával ki nem okoskodható harmóniába. Ez a folyamat gyógyító erejű, ráadásul kellő számú ismétlés után beépülhet az illető mindennapi működésmódjába, mint egyfajta lelki immunrendszer. Bár eredendően csoportos módszer, ugyanakkor a dramatikus bevonódás, melynek lényege a „valakihezbeszélés a valamirőlbeszélés helyett” egyéni ülés keretében is teljes értékűen megvalósítható. Természetesen a csoport támogató ereje és a szereplők megnyilvánulásának színessége, érzelemgazdagsága a csoportos játék elvitathatatlan előnye.

Megtiszteltetés számomra minden egyes találkozás, amikor a hozzám forduló bepillantást enged életének mélységeibe, leveti páncélját és megmutatja érző, lüktető, eleven lelkét. Ez a kapcsolódás engem is gyógyít, akár akarom, akár nem. Ha én nem adom bele magam – természetesen másként, mint a kliensem – nem történik semmi. A SzomatoDráma – többek között – erre is megtanított.