Szakember

Váradi Zoltán
Ajánljuk Neked

Váradi Zoltán

+36202073466

„A testünkből olyan tudást nyerhetünk, amelyről nem alkothatunk fogalmat és nem adhatunk át információt, mert belső életünk nagyobb része ismeretlen előttünk” – adja egy főhőse szájába Yalom.

Amióta vissza tudok emlékezni, mindig érdekelt az egészség. Természettudományos képzésem okán sokáig hittem, hogy hihetetlenül komplex biológiai és kémiai folyamatok működtetik testünket, így a gyógyulás útját is kémia, mechanikai megoldásokban kerestem. Régóta tudom ésszel, ám csak az elmúlt Szomatodrámás évek alatt kezdtem el valójában megérezni-megérteni, hogy a testünk a maga nyelvén beszél, üzen, jelez: rámutat vagy a saját eszköztárával megoldást ad egy-egy belső feszültségünkre. Ez a kommunikáció gyakran mégis félresiklik, hiányosan ismerjük a test nyelvezetét.

Beszélgetnél a testeddel?

Képzeld el egy pillanatra: Lehet, hogy egyszerűbbnek tűnne az élet, ha reggel megszólalna a bal vállad, elmondaná, mi nyomasztja annyira. Vagy a munkahelyeden a gyomrod írna egy emailt a meeting előtt, és ebből végre megértenéd, milyen szituáció okoz diszkomfortot. Esetleg a gerinced állna eléd, szemedbe nézve elmondaná, nagyon büszke rád, mert megvan benned a képesség, hogy az élet viharában is felemeld a fejed.

Abszurdnak tűnik, ám egy Szomatodráma játékban mégis megtörténhet, a játékostársak segítenek abban, hogy megszemélyesítsék azt, ahogyan a probléma benned él. Néha a testrészek játékbéli szavairól, viselkedéséről egy-egy konkrét konfliktushelyzetre, személyekre ismersz, megérteni véled, mit mutatott meg a tested a maga görbe tükrén keresztül. A megismerés által adott megkönnyebbülés még csak az előszoba: figyelmesen tovább kísérlek a játék biztonságos terében, ahol szabadon kísérletezhetsz. Cselekvésre nyílik lehetőséged, megvizsgálhatod, mihez kezdenél a helyzettel, min változtatnál, míg végül megtalálod a számodra megnyugvást adó lehetőséget.

Személyes érintettségem miatt különösen érdekelnek a gerinccel, tartással, mozgással kapcsolatos problémák, ám ezen kívül gyakran keresnek meg munkahelyi vagy családi stressz következményének tulajdonított bajokkal. Ha Te is szeretnél játékos formában ismerkedni tested-lelked üzeneteivel, bizalmadat meghálálva figyelemmel és odaadással kísérlek végig a játékodon.