Szakember

Dr. Mészáros György
Ajánljuk Neked

Dr. Mészáros György

Budapest

+36702313029

Értelmező, író, kutató, tanár, aktivista, barát... Mind olyan címkék, amiket magamra vehetek. De mindegyik mögött ott vagyok én, a testemmel. Az utóbbi években sokat tanultam erről az énről, s egyben a világról, ahogy újra rátaláltam a kapcsolatra a testemmel és így mélyebb magammal. Úton vagyok, és nem megérkeztem. Az életem során mindig szívesen hívtam és engedtem másokat, hogy velem tartsanak hosszabb-rövidebb ideig az úton, amin járok, vagy én léptem rá mások útjára mint kísérő.

Az egyik utam a főállásomhoz köthető (egyetemi docens vagyok az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetében): és arról szól, hogy egyre jobban meg akarom érteni a világot, abban a különféle szintű rendszereket, különösen a fiatalok és az oktatás területén. A megértés nem végleges igazságok kimondását jelenti, hanem szüntelen keresést és újraértelmezést. Ezt az értelmezést szívesen megosztom másokkal írásaim, publikációim, előadásaim és a tanítás keretében. Ez a kereső-értelmező hozzáállás a társadalmi aktivizmus útjára is vezet, mert úgy érzem, hogy cselekednem kell a felfedezett rendszintű igazságtalanságokkal szemben,: különösen a nőket, elnyomott kisebbségeket, leszbikus, meleg biszexuális és transz embereket érő diszkrimináció terén. A harmadik út pedig, amin járok, arról szól, hogy megélem a test és lélek, test és tudat, a társadalom és én (testem), a világ és én (testem), Isten és minden mély egységét. Ez a másik két utam spirituális alapja.

Az utóbbi években a pszichodrámán, rendszeres testedzésen, a jógán, meditáción és különösképpen a szomatodrámán keresztül egy olyan új látás- és létmód lett jelen az életemben, amely több mint csupán e módszerek gyakorlása. A jelenlét, a testemben lét, a kapcsolódás és egység tapasztalata ez. A gyógyító játék egyszerűen vezet vissza a belső világommal való mély találkozásra túl a felnőtt racionalitáson. Pár éve, amikor nagyon szkeptikusan elmentem egy Gyógyító Napra, még nem gondoltam volna, hogy ez a találkozás, ez a Játék olyan meghatározó lesz életemben, hogy magam is vállalkozom arra: elkísérjek, vezessek másokat a saját játékukban, saját belső világukkal való találkozásukban. De az a nap, és ott a játékom ajtót nyitott a változásra: hogy átalakuljon testemben és világban való létem. A szomatodráma azóta is az örömök, fájdalmak, testi jóérzések és „rossz” tünetek be- és elfogadására vezet, egy új viszonyra én-testemmel.

Úton vagyok, hogy ezt a jelenlétet és egységet, ezt a gyermeki egyszerűséget és játékot egyre teljesebben megéljem, s így gyógyuljak. Ha szeretnéd, téged is elkísérlek, mint másik úton levőt…