Blog

 • Alapélmény = Élmény alapú tanulás

  2019. augusztus 30. - Szerző: Oláh Kata

  Jövő héten hétfőn a legtöbb iskolában megkezdődik a tanítás. A családok lázasan készülnek az iskolakezdésre: könyveket kötnek, füzeteket címkéznek, ceruzákat hegyeznek. A szeptember számunka is sokszor olyan, mint az "újév", azaz lehetőség egy új kezdetre, a hétköznapok átalakítására, önmagunk felfedezésére, az örömteli őszre.

  Bővebben
 • Radikális öngondoskodás az ezredfordulón

  2018. február 8. - Szerző: Oláh Kata

  A medikalizáció az folyamat, melynek során a természettudományos szemléleten alapuló tudományos orvoslás ameghatározó szerephez jutott, és ezzel párhuzamosan a hagyományos gyógyítás vagy teljesen kiszorult, vagy pedig az alternatív orvoslás kategóriájába került. A betegként egészségügyi problémáinkkal hivatalos oklevéllel rendelkező orvosokhoz fordulunk. Az orvosi ellátás helyszíne  az idők folyamán távol otthonunktól, jellemzően orvosi rendelőkbe és kórházakba helyeződött át. 

  Bővebben
 • Mit üzennek a dánok?

  Hogyan lehetünk boldogabbak a mindennapjainkban

  2017. november 13. - Szerző: Oláh Kata

  A pozitív pszichológia, azon belül a boldogságkutatás gyakori témája mostanában a hygge. Ezt a dán kifejezést nem szokás lefordítani (maguk a dánok úgy tartják, a hyggét nem lefordítani, hanem átélni kell), ám jelentése egyre ismertebb. Tág fogalom, melybe sok minden belefér: biztonság(érzet), barátságosság, meghittség, meleg hangulatú társas összejövetelek. Most, hogy a csípős-ködös november beköszöntött, és korán sötétedik, talán nekünk sem jön rosszul, ha megismerkedünk e dán varázsszóval.

  Bővebben
 • Mit tehetünk magunkért?

  2017. március 21. - Szerző: Oláh Kata

  Vajon mitől függ, mennyire vagyunk aktív alakítói saját életünknek?

  Bővebben
 • Tényleg minden fejben dől el?

  2016. július 13. - Szerző: Szomatodráma

  Hogyan születnek a jó döntések? Mit tudunk racionálisan eldönteni? Hogyan érezzük át a döntéseinket? Mit mond a szívünk és mit döntenek el a zsigereink?

  Bővebben
 • Homályok a látásunkban - homályok az életünkben (?)

  2016. február 23. - Szerző: Dr. Ungváry Lilla

  A kép amit kívül látunk az, amit magunkban létrehozunk. Ha ezt felismerjük, a változtatás lehetősége is a kezünkbe kerül.

  Bővebben
 • Az önbírálat őrjítő ördöge - és amit tehetünk ellene III.

  2016. január 15. - Szerző: Oláh Kata

  Az önmagunkkal való együttérzés, emberi élményeink általános voltának felismerése és az éber jelentudatosság nem csak mentális jóllétünkhöz járul hozzá, hanem a transzperszonális élmények felé is megnyitja az ajtót, ráadásul testünkben is mérhető pozítív változásokat okoz.

  Bővebben
 • Egy gondolat a radikális öngondoskodásról

  2015. november 3. - Szerző: Dr. Buda László

  A "radikális öngondoskodás" kulcsszavai: önismeret, öndiagnózis, testi-lelki összefüggések felismerése, elfogadás, együttműködés, önszeretet, öngyógyítás.

  Bővebben