Blog

 • A jobb térd üzenete

  2016. augusztus 23. - Szerző: Dr. Ungváry Lilla

  Ebben a bejegyzésben és a következőben egy-egy Gyógyító Játék leírását olvashatod. Mindkettő Szomatodráma Játékvezető írása, mindkét Játék a nyári Elvonuláson történt, s mindkettő egy-egy térdről szól. Ez most a jobb térdről, a következő pedig a balról. Két térd, két benső világ, két üzenet - sokszínűségünkben, ezerarcúságunkban egyformák vagyunk.

  Bővebben
 • Az ébredések élménye

  2016. június 28. - Szerző: Dr. Buda László

  Úgy tapasztaltam, az "ébredés"-ként, "megvilágosodás"-ként megélt élmények testünk különböző területein eltérő mintázatot, jelleget mutathatnak.

  Bővebben
 • Szomatodráma instant, avagy hogyan tesz csodát egy kis figyelem

  2016. június 14. - Szerző: Szomatodráma

  Az alábbiakban Kárpáti Heni, a Szomatodráma Játékvezető Képzés résztevőjének beszámolóját olvashatod arról, hogyan tud működni a szomatodráma egy apró előszobában, öt perc alatt, átütő erővel.

  Bővebben
 • Mit jelent elengedni a múltat?

  2016. június 10. - Szerző: Oláh Kata

  Úton-útfélen olvashatjuk azt az - egyébként nagyszerű és hasznos - tanácsot, hogy "engedd el a múltat, és élj a jelenben". De mit jelent pontosan a múlt elengedése, vagyis hogyan modellezi mindezt a szomatodráma?

  Bővebben
 • Sport, diéta, szomatodráma

  2016. május 17. - Szerző: Oláh Kata

  A nyári villámdiéták margójára...

  Bővebben
 • Hogyan döngöljük földbe magunkat?

  2016. május 6. - Szerző: Oláh Kata

  Nem tudom, Veled előfordul-e ilyesmi, kedves olvasó, de velem időnként megesik, hogy azon kapom magam: történik velem valami, s ennek kapcsán, mintegy gombnyomásra, mindenféle negatív gondolat tolul az elmémbe. Általában önmagamat kritizáló, a helyzettel elégedetlenkedő, makacs kis jószágok, melyeket sokáig észre sem vettem, pusztán automatikusan igazként könyveltem el... Nézzük meg, melyek a legjellemzőbb, kognitív torzítások, amelyeket hajlamosak vagyunk elkövetni, akár anélkül, hogy észrevennénk.

  Bővebben
 • Az tanáts-adásnak károsságárul

  2016. április 19. - Szerző: Oláh Kata

  Egy személyes gondolat arról, hogy nem mindig a legjobb megoldás, ha mindenáron tanácsokat és megoldást kínálunk valakinek, akinek éppen nehézsége van. Sokszor az együttérzés és a szeretetteli figyelem sokkal többet adhat...

  Bővebben
 • Kreativitás a belső világunkban

  2016. március 30. - Szerző: Gere Viki

  Az a nagyon új, amit megtapasztaltam, a szublimáció megjelenésének lehetősége egy játékon belül. A szublimáció egy pszichológiai fogalom, amely felszabadítja a tudattalan tartalmakat, kerülő úton, az alkotás szimbólumrendszerén keresztül, enyhítve az elfojtás erős visszatartó hatását. … A művész az alkotásán keresztül csökkenti félelmét, szorongását, bűntudatát, kétségbeesését.

  Bővebben
 • Légy pozitív! (?)

  2016. március 15. - Szerző: Oláh Kata

  Az elmúlt néhány évben mintha megnövekedett volna azoknak az írásoknak a száma, amelyek azzal foglalkoznak, hogyan lehetnénk egyre boldogabbak.Szinte alapkövetelmény lett, hogy boldognak kell lenni, mégpedig minden nap, minden percben.Mintha a szocializációnk arról is szólna, hogy fokozatosan megtanuljuk: melyek azok az érzések, amelyeket nem szabad érezni, és melyek azok a gondolatok, amelyeket nem szabad gondolni. Mi a helyzet valójában az érzelmeinkkel és a gondolatainkkal? Tényleg lehetséges egyszerűen pozitívra cserélni őket?

  Bővebben
 • Sisterhood

  2016. február 27. - Szerző: Oláh Kata

  Nőnek lenni hajnalban

  Bővebben