Programjainkról

TémaLátásproblémák

Ezt a Gyógyító Délutánt azoknak ajánljuk akik valamilyen szemproblémával küzdenek: szemüvegesség, rövid- vagy távollátás, fénytörési hibák, vagy bármilyen más szembetegség. Dr. Ungváry Lilla (szemész, szomatodráma játékvezető), a program vezetőjének leírása ehhez a Tematikus Gyógyító Délutánhoz:

Radikális öngondoskodás. Ezeket a szavakat használja dr Buda László arra, amikor a szemléletváltásról beszél, amire szükségünk van az egészségügyben. Merthogy a rendszer omladozik, túlterhelt, nem bírja a rá háruló nyomást. Az emberek viszont továbbra is betegek és egyre inkább elveszettek és tanácstalanok.

Én, aki a látással, a szembetegségek gyógyításával töltöm az életem, azt teszem ehhez hozzá, hogy a látás rendkívül személyes élményünk és annyira egyedi, ahogy a gondolkozásunk is az. A látásunk, látásmódunk sok mindent befolyásol - például azt, hogy egy képet, történetet hogyan élünk meg, fogadunk be, dolgozunk fel. Ahány ember, annyiféle benyomás keletkezik a világról. Ami bennünk zajlik, azt vetítjük ki, azt vesszük észre másokban is. Amikor valaki elkezd felelősséget vállalni és megoldásokat keresni az életében felmerülő problémáira, legyen az az egészsége, a karrierje, a párkapcsolata vagy bármi, akkor egy nagyon radikális fordulat következik be: áldozatból főszereplővé válik. És míg az áldozat passzív, elszenvedő addig a főszereplő aktív és befolyásolni tudó résztvevője az élet- játéknak.

A látásunkban megjelenő homályok a bennünk lévő homályok. Nincs külön szem, meg fénytörés vagy dioptriák hanem érzékelő elme, személyiség van, akinek egyszer a fény érzékelő rendszere ezt a megoldást hozta létre. Valamit nem engedett az elméje élesen látni. Az éles képet valami elhomályosította.

Mit kezdesz ezzel a történettel? Felteszel egy szemüveget és a kép ismét éles lesz? Egészen biztos, hogy ez történik? Vagy valami más?

Ezt a speciális Gyógyító Délutánt azoknak ajánljuk, akik akár részt vettek már Gyógyító Napon vagy más szomatodrámás programon, akár nem - de bizalmat szavaznak egy ilyen speciális, a testtel való kommunikálás útján ható módszernek. Ezt a délutánt elsősorban (de nem csak) azoknak ajánljuk, akiknek problémájuk van a látásukkal. Ez bármi lehet: szemüvegesség, szembetegség vagy bármilyen szemprobléma olyan is, amivel az orvostudomány nem tud mit kezdeni.

Ezen a Gyógyító Délutánon olyan szomatodráma játékvezető támogatásával játszhatsz, aki szemész orvosként sokrétű szakmai tudással és sok éves szomatodráma gyakorló tapasztalattal segít majd neked eligazodnod látásod rejtelmeiben. Dr. Buda László gyakorlatának megfelelően rövid bemelegítés után kisebb csoportokban tapasztaljuk meg testünket, és engedjük meg magunknak azt, hogy a játék után esetleg más szemmel lássuk a világot.